
 

 

Procurement procedure N° EMSA/CPNEG/38/2016 

 

Service Contract for Equipment Assistance Service (EAS) – Southern Europe  

 

Questions/Answers 

 

 

QUESTION 01 (dated 15/12/2016, 09:50): 

With reference to EMSA Procurement Procedure No. EMSA/CPNEG/38/2016, regarding Service Contract for 
Equipment Assistance Service (EAS), we would appreciate if you could clarify some points, since our 
company is about to participate by submitting a quotation. 

ENCLOSURE A.1 - Paragraph 3.3.3 

Geographical scope 

“The equipment stockpile shall be located on the coastline of an EU Member State within the Adriatic Sea 
defined as from the Straight of Otranto until the Gulf of Venice.” 

Kindly advice on the strictness aforementioned Geographical scope; could that include Western Balkan 
Peninsula? e.g. Igoumenitsa port, GR.  

 

ANSWER TO QUESTION 01: (published on 19/12/2016):        

The requirement regarding the location of the equipment stockpile as announced under paragraph 3.3 of the 
Applications Specifications (Enclosure A.1) and under 2.2 of the Tender Specifications (Enclosure T.1) is a 
minimum requirement. This minimum requirement will be evaluated during Phase II (Tender Phase) of the 
procurement procedure. This minimum requirement is to be met by the tender for considering it compliant with 
the Tender Specifications. This is a strict requirement. A tender which does not comply with it may be rejected 
from the procurement procedure in the second phase of the procedure. 

The requirement for the location of the stockpile as defined in the Application Specifications and Tender 
Specifications does not include the Ionian Sea. A tender offering an equipment stockpile in the port of 
Igoumenista (Greece) will therefore not be considered compliant with the minimum requirement. 

 

 

QUESTION 02 (dated 29/12/2016, 09:49): 

According to enclosure A.1 – application specification point 9.4.2. we have to inclose balance sheets for the 
last three years and statement of overall turnover and profit & lossfor the last three financial years. Whether 
these documents must be originals? 

 

ANSWER TO QUESTION 02: (published on 10/01/2017):        

Copies of audited balance sheets, statements of overall turnover and profit & loss accounts for the last three 
financial years are acceptable.  

 



 

 

QUESTION 03 (dated 09/01/2017, 15:26): 

With reference to EMSA/CPNEG/38/2016- Service Contract for Equipment Assistance Service (EAS)-
Southern Europe we would like to clarify detail related to Geographical location. 

Enclosure A.1, Article 3.3 Scope of the work – minimum requirements paragraph No 2 – Geographical scope. 

ISSUE: 

Geographical scope very clearly define area – location on the coastline in Adriatic Sea from Otranto Straight 
until Gulf of Venice.   

OUR QUESTION: 

Kindly revert with exact explanation up to which position is extending or is considered Gulf of Venice. Or if 
Town Koper in Slovenia is still considered to be located in Gulf of Venice.  

 

ANSWER TO QUESTION 03: (published on 16/01/2017):        

As requested under point 3.3 of the Application Specifications (Enclosure A.1): “The equipment stockpile shall 

be located on the coastline of an EU Member State within the Adriatic Sea defined as from the Straight of 

Otranto until the Gulf of Venice.” 

 

The above definition encompasses the Northern Adriatic Sea. Accordingly, a stockpile located in the town of 

Koper (Slovenia) would be compliant with the procurement minimum requirement related to the geographical 

scope.  

 

 

QUESTION 04 (dated 13/01/2017, 14:31): 

With reference to EMSA Procurement Procedure No.EMSA/CPNEG/38/2016, regarding Subcontracting, we 
would appreciate if you could clarify if it is necessary to apply subcontractors (for additional transport, let say if 
we need more than 3 trucks at same time) in first phase. Or it can be applied with all documents in second 
phase. 

 

ANSWER TO QUESTION 04: (published on 17/01/2017): 

 
Where, at the application stage, the candidate fulfils alone the selection criteria and does not know yet the 
identity of the companies he intends to subcontract to perform other part(s) of the works, he can still indicate 
in its application that its tender will involve subcontracting without having to specify the names of the 
subcontractor(s). E.g. intention to contract additional transport capacities can be indicated in the General 
description of the proposed arrangement submitted for information purposes at the application stage (see 
point 10 of the Application Specifications). 
 
Similarly, changes in subcontractor(s) between the Application Phase and the Tender Phase are acceptable.  
 
In both abovementioned cases, the information and, when applicable, supporting documents for 
subcontractor(s) must be provided at the tender stage through completing the statement of 
subcontracting/joint offer (Enclosure A.2). 
 
 



 

Published on 17/01/2017 

Requests for additional information regarding this tender should be sent by e-mail to the following address 
CPNEG382016@emsa.europa.eu. Requests for additional information received less than five working days 
before the closing date for submission of tenders will not be processed. 

  

The deadline for submission of the bids of this tender is 19 January 2017. 

 

Responsibility for monitoring the Agency’s website for replies to queries and/or further information remains 
with potential applicants. 
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